Instrukcja BHP obsługi komory wędzarniczej to formularz z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, który wskazuje główne aspekty dotyczące realizowanych w gastronomii zadań z komorą do wędzenia, które mają wpływ na bezpieczeństwo pracownika. Dokument w formie planszy do wydruku pełni funkcję informacyjną dotyczącą zagadnień bhp, wskazuje na kolejność wykonywanych czynności i zwraca uwagę na możliwe zagrożenia. Wzór Instrukcja obsługi komory wędzarniczej wskazuje na konieczność używania odzieży ochronnej tj. odzież robocza i rękawice robocze (w zależności od potrzeb rękawice ochronne i gumowe do mycia, fartuch gumowy przedni wodochronny, ochrony dróg oddechowych, okulary ochronne). Instrukcję BHP obsługi komory wędzarniczej podkreśla, iż należy zachować ostrożność wyjmując z komory wędzarniczej pojemniki z gorącymi płynami lub produktami oraz umieszczać je na poziomie, który ułatwi obserwację. Druk instrukcji BHP komory wędzarnianej przestrzega, że nagromadzenie się sadzy ze ściekającego tłuszczu wewnątrz komory powoduje powstanie zagrożenia pożarowe, dlatego przewody dymowe powinny być często oczyszczane, ponadto obok komór musi mieć swoje stałe miejsce podręczny sprzęt gaśniczy. Instalacja, konserwacja i naprawa komory wędzarnianej może być przeprowadzana wyłącznie przez wykwalifikowany i przeszkolony personel techniczny zgodnie z zasadami, bhp po uprzednim odłączeniu wędzarni od źródła zasilania. Instrukcję BHP obsługi komory wędzarniczej do wydruku i pobrania za darmo.