Instrukcja BHP dla sokowirówki, to dokument będący planszą informacyjną z zasadami bezpiecznego użytkowania maszyny. Sprzęt, będący mechanicznym blenderem do owoców i warzyw, znajduje zastosowanie nie tylko w lokalach gastronomicznych ale również gospodarstwach domowych, do uzyskiwanie witaminowych napojów. Eksploatacja sprzętu powinna przebiegać jedynie w bezpiecznym środowisku, wyłącznie w pomieszczeniach oraz za pomocą suchych rąk, z użyciem popychacza. Druk Instrukcji bezpiecznej i higienicznej obsługi sokowirówki wskazuje, aby przed podłączeniem do zasilania skontrolować czy osłony, obudowy oraz kabel i gniazdo nie są uszkodzone. Przed konserwacją, czyszczeniem urządzenia lub w przerwach w eksploatacji, także zawsze odłączać wtyczkę od gniazdka i nigdy nie przeprowadzać prac naprawczych samodzielnie. Do czynności niedozwolonych podczas pracy ze sprzętem, należy obsługa przez osoby nieuprawnione w tym dzieci, upychanie owoców palcami oraz dotykanie tarczy rozdrabniającej. Zabronione jest również wkładanie do środka całych, pestkowych owoców bez usunięcia pestki oraz nie używanie popychaczy. Stanowiskowa instrukcja BHP obsługi sokowirówki to niezbędny formularz, będący kluczowym elementem prawidłowego systemu pracy w kawiarni, restauracji czy innych lokalach zbiorowego żywienia. Plansza informacyjna zawiera także ważne uwagi na temat zachowania w sytuacjach awaryjnych, podkreślając konieczność bezwzględnego udzielania pierwszej pomocy poszkodowanym oraz zgłaszania każdego zaistniałego wypadku przy pracy przełożonemu, pozostawiając stanowisko pracy w takim stanie, w jakim nastąpił wypadek. Specyfikacja bezpiecznej pracy z sokowirówką do pobrania, edycji i wydruku za darmo.